Autisme en gezondheid
De Academische Werkplaats Autisme (AWA) heeft als doel om wetenschappelijke kennis beter te integreren in de praktijk. De AWA is op advies van de Gezondheidsraad en onder subsidie van ZonMw opgericht. Binnen de AWA bestaan meerdere projectgroepen, waaronder de projectgroep ‘Hulp, behandeling en medicatie’. Deze projectgroep bestaat niet alleen uit onderzoekers, maar ook uit ervaringsdeskundigen met een autisme spectrum stoornis (ASS), ouders van een kind met ASS en hulpverleners, zoals psychiaters en een arts voor verstandelijk gehandicapten.
Onderzoek
Mensen met ASS hebben een verhoogd mortaliteitsrisico ten opzichte van de algemene populatie. Dit kan onder andere te maken hebben met andere psychiatrische of somatische aandoeningen (comorbiditeiten) die bij mensen met ASS vaak voorkomen. Het overkoepelende doel van dit onderzoeksproject is daarom het in de toekomst bevorderen van de gezondheid van mensen met ASS. Dit doen we middels het vergroten van kennis over comorbiditeiten en belemmerende en bevorderende factoren bij de (h)erkenning en behandeling hiervan. Literatuuronderzoek en projectgroep-brainstormsessies vormen de basis voor een kwantitatief en een kwalitatief onderzoek.
Het kwantitatief onderzoek richt zich op het vergroten van kennis over vroege markers (risicofactoren) van maag-darm klachten en hart- en vaatziekten bij mensen met ASS. Om dit doel te bereiken worden statistische analyses uitgevoerd met behulp van gegevens uit de Lifelines database. Dit is een grote database met psychische en lichamelijke data van deelnemers uit Noord-Nederland.
Het kwalitatief onderzoek legt focus op het inzichtelijk maken van belemmerende en bevorderende factoren in de (psycho)somatische hulpverlening voor mensen met ASS. Denk hierbij aan barrières zoals miscommunicatie, moeite hebben met beschrijven van klachten of het aanpassingsvermogen van de hulpverlener.
Resultaten
Het kwantitatief onderzoek resulteert in een overzicht van vroege markers (risicofactoren) van maag-darm klachten en hart- en vaatziekten bij mensen met ASS. Deze informatie kan mogelijk in het kader van preventie en behandeling van comorbiditeiten gebruikt worden en bij kennisoverdracht aan hulpverleners en aan mensen met ASS.
Het kwalitatief onderzoekt levert kennis en praktische handvatten op voor hulpverleners en hulpontvanger over belemmerende en bevorderende factoren in de (psycho)somatische hulpverlening voor mensen met ASS. De exacte uitwerking hiervan wordt gedurende het onderzoek bepaald op basis van de onderzoeksresultaten.
Dit project bevindt zich in de data-verzamelingsfase. We verwachten dat dit project eind 2022 wordt afgerond.
Doelgroep
Hulpverleners en (naasten van) hulpontvangers met een autisme spectrum stoornis behoren tot de doelgroep van deze onderzoeksprojecten.
Onderzoekers
Aan dit project zijn Laura Nooteboom als senior-onderzoeker en Eva Warreman als promovenda vanuit LUMC Curium verbonden. Wietske Ester is als associate professor vanuit LUMC Curium en als kinder- en jeugdpsychiater vanuit Youz/Parnassia betrokken.
Meer weten?
Mail: E.B.Warreman@lumc.nl
Websites:
- https://www.lifelines.nl/
- https://www.zonmw.nl/nl/onderzoek-resultaten/geestelijke-gezondheid-ggz/programmas/programma-detail/academische-werkplaatsen-autisme/
- https://www.autisme.nl/over-autisme/onderzoek-naar-autisme/academische-werkplaats-autisme-awa/