DevelopRoad
Regelmatig zien we om ons heen of in de media jongeren met ernstige en langdurige psychische problemen die hoop op verbetering, op een toekomst verloren zijn, vastlopen in de maatschappij, geen passende hulp vinden, of uit wanhoop suïcide plegen. Ook behandelaars worstelen met het ondersteunen van deze jongeren. We weten nog niet goed wie deze jongeren zijn, en hoe ze een passende behandeling te bieden, onder andere door de veelheid van langdurige en aan elkaar gerelateerde problematiek. Uit vooronderzoek is naar voren gekomen dat jongeren en behandelaars ervaren dat er bij langdurige hulpverlening aan jongeren met ernstige problematiek, te weinig wordt stilgestaan bij eerdere hulpverlening en hun persoonlijke noden. Dit heeft als gevolg dat in het behandelplan onvoldoende rekening wordt gehouden met de aard van de problemen en de specifieke behoeften van deze jongeren.
Het is daarom van groot belang om zoeken naar manieren waarop we met deze jongeren kunnen samenwerken aan een beter perspectief en zorgen dat ze op een voor hen passende wijze kunnen deelnemen aan de maatschappij. In DevelopRoad onderzoeken we wie deze jongeren zijn en hoe we deze jongeren beter kunnen helpen. DevelopRoad is een initiatief vanuit Curium-LUMC en gesubsidieerd door FNO Geestkracht, waarbij co-creatie centraal staat: een haalbare paradigmaverandering is enkel mogelijk als de nieuwe werk- en zienswijze ontwikkeld en gedragen wordt door alle betrokkenen. Co-creatie uit zich in het betrekken van jongeren en behandelaars in alle fasen van het project, door op basis van hun verhalen en ervaringen tot concrete en producten te komen die toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk.
Onderzoek
DevelopRoad is een verdiepend onderzoek naar de kenmerken en behoeften van jongeren met langdurige en ernstige psychische problematiek. Het beoogt betere kennis en inzichten te ontwikkelen over en voor jongeren met ernstige en langdurige problematiek die de hoop op een betere toekomst verloren zijn. Twee doelen staan centraal: 1) het ontwikkelen en valideren van een heldere doelgroepomschrijving en 2) het ontwikkelen van een benaderingswijze die toelaat een gezamenlijk gedragen (behandel)plan en aldus een nieuwe start te maken. Met een gevalideerde doelgroepomschrijving ambieert DevelopRoad betere herkenning van deze jongeren, en tegelijk erkenning. Hiermee vormt DevelopRoad een breekijzer naar een paradigmaverandering in de huidige zorg en toekomstige onderzoeks- en implementatieprojecten, waarin daadwerkelijk verandering teweeg wordt gebracht in de zorg voor deze jongeren door hun verhaal centraal te stellen. DevelopRoad draagt er op korte termijn aan bij dat jongeren zich gehoord voelen, waardoor hun deelname aan behandeling en tevredenheid over zorg toeneemt. Op de lange termijn zal dit leiden tot een betere toekomst voor deze jongeren (verhoogde levenskwaliteit en deelname aan maatschappij), een andere werkwijze en attitude in de hulpverlening, en tot slot meer onderzoek naar deze doelgroep in co-creatie. Tevens leggen we in dit onderzoek de basis voor een verbeterde benaderingswijze als start voor een passende en gepersonaliseerde behandeling.
Doelgroep
Jongeren (15-25 jaar) met ernstige en langdurige problematiek in de kinder- en jeugdpsychiatrie en behandelaars.
Resultaten
Dit project bevindt zich in de voorbereidingsfase. Belangrijke aspecten die naar voren komen uit interviews met jongeren en behandelaars worden onderzocht en gaandeweg verbetert. We verwachten het eerste deel van het ANYRoad project in 2024 te kunnen afronden, waarbij de resultaten beschikbaar worden gesteld.
Verwachte resultaten
- Een adequate doelgroepomschrijving waarin jongeren zich in herkennen
- Zicht op de omvang en de maatschappelijke impact van de doelgroep
- Een werkwijze samen met jongeren en behandelaars opgesteld, gericht op het helpen van jongeren met langdurige en ernstige problematiek.
- Een implementatieplan voor toepassing binnen KJP
Onderzoekers
- Onderzoekers: Chanel Bansema, Rianne de Soet
- Senior onderzoekers: Hanneke van Ewijk, Laura Nooteboom, Lian Nijland
- Hoofdaanvrager: Robert Vermeiren
- Strategisch adviseur cliëntperspectief: Jantine Roeleveld (roeleveld@amsterdamumc.nl)
- Samenwerkingspartner: FNO Geestkracht
Meer weten?
Neem dan contact op met Rianne de Soet en Chanel Bansema: developroad@lumc.nl
Website FNO: https://www.fnozorgvoorkansen.nl/activiteiten/developroad/
DevelopRoad is onderdeel van het bredere ANYRoad project. Voor meer informatie over ANYRoad, zie www.roadweb.org